Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Honnan származik? - Bakot lő?

2011.08.07

Aki bakot lő, szarvashibát követ el. Tudjuk, melyik mit jelent, de mi az eredeti tartalmuk?

Pár napja szinte öntudatlanul írtam le a mindannyiunk által gyakran használt sztereotípiát: bakot lő. Hát, igen – gondoltam kissé cinikusan -, ilyen a vadászsors.

szarvas.jpeg


Na, várjunk csak! A vadászsors? Biztos, hogy a vadász lő bakot?
Első ránézésre logikusnak tűnik az igenlő válasz, hiszen annyira összenőtt a "szarvashiba" kifejezésünkkel, hogy önkéntelenül is egy hím szarvas tévedésszerű lelövésére gondolunk. De miért lenne egy hím szarvas (vagy őz) lelövése baklövés, azaz szarvashiba? Mert ünőt akartunk? Badarság. Vadászhoz méltatlan kegyetlenség lenne egy esetleges utódot gondozó nőstény kilővése. Erdőgazdálkodási szempontból őzbakra, szarvasbikára vadásznak, tehát a hím szarvas kilövése semmiképpen sem lenne szarvashiba.

Mert más állatot akartunk elejteni? Azzal meg nem a „bak” állna szemben, és egyébként is túlságosan gyakorta kellene előfordulnia ahhoz, hogy önálló szólásba foglalni érdemes legyen. Már csak nem lőnek ennyiszer mellé a vadászok!

Nosza, legott közvélemény-kutatásba fogtam. Ki mit gondol, honnan ered a „bakot lő”? Avagy köznapibban: mi az etimológiája?
Szinte mindenki a vadászattal kapcsolta össze, bár magyarázatot senki sem tudott a fenti kérdésekre.
Végül találtam egy embert, aki mást mondott.
Szerinte a szólás egy régi társasjátékból ered, amit egy táblán pörgethető iránytűvel és bábukkal játszottak. A játéktábla nyolc mezőre volt osztva, és az egyik mezőbe egy hím szarvas feje volt belerajzolva. Ez volt a legalacsonyabb értékű mező, így tehát az a játékos, aki a szarvast pörgette, nem léphetett a bábujával, vagy szerencsétlen kombinációban még vissza is kellett lépnie. Tehát: bakot lőtt!
Érdekes szótörténeti megfejtés lehetne! Már majdnem el is hittem!

Ám a valóság nem ez.
A valóság az, hogy a bakot lő kifejezés a középkori német lövészversenyekre vezethető vissza. Ezeken a viadalokon ugyanis a leggyengébb eredményt produkáló lövész vigaszdíjként egy bakkecskét kapott ajándékba. Őrá aztán ujjal mutogathattak az utcagyerekek, míg megszégyenülve hazaporoszkált, édesnek nem nevezhető terhével: "Nézzétek, bakot lőtt!"

Hát, igen, ő lőtt bakot! Ilyet:
 

bakkecske.jpegNa, jó, de akkor honnan ered a szarvashiba?

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

wiki

(Emoke, 2016.04.04 12:15)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bakl%C3%B6v%C3%A9s